< Πίσω

ΙΘΑΚΗ & EDIT, TO ΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ


Ιθάκη & Edit, δύο δωρεάν παραστάσεις στη Στέγη.

Το θέατρο σε πρώτο πλάνο. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσε μια ξεχωριστή θεατρική εκδήλωση, ανοιχτή για το κοινό, παρουσιάζοντας δύο πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τα έργα «Ιθάκη» του Δημήτρη Δημητριάδη και «Edit» της Δάφνης Γιαννουλάτου και να ακολουθήσει τη μοναχική διαδρομή των ηρώων τους σε ένα ταξίδι απόλυτης εσωτερικής αναζήτησης.

ΙΘΑΚΗ       

Το κείμενο του Δημητριάδη ακολουθεί την πλοκή του Ομηρικού έπους ως προς το ότι ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη. Διαφοροποιείται όμως ουσιαστικά καθώς ο ήρωας δεν επιστρέφει με αγάπη για αυτή. Αλλοτριωμένος από τον Τρωικό πόλεμο, επιστρέφει επιθετικός, καταστροφικός και μανιασμένος. Σπέρνει παντού τον τρόμο και τον θάνατο. Σκοτώνει, εκτός από τους μνηστήρες, την οικογένειά του και τους ανθρώπους της Ιθάκης. Αφανίζει τα ζώα της, τα δέντρα, το παλάτι του.  Σκοτώνει τον ίδιον του τον τόπο. Η Ιθάκη, η “μητρίδα” του Οδυσσέα, όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας, συνοψίζει όλα τα πρόσωπα που τον πρόσμεναν να γυρίσει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, αλλά και τα έμβια και μη όντα που αναμένουν την επιστροφή του. Πηνελόπη, Τηλέμαχος, Λαέρτης, Ευρύκλεια, Εύμαιος, ακόμη και ο Άργος, όλοι πέφτουν νεκροί και βυθίζονται μαζί με το νησί της Ιθάκης. Ο Οδυσσέας μένει μόνος, μετέωρος, μια σκιά δίχως σκιά, ένας “Κανείς”, καταδικασμένος σε χώρο ενδιάμεσο, δίχως προορισμό και δίχως αφετηρία.

Συντελεστές:

ΙΘΑΚΗ του Δημήτρη Δημητριάδη

Σκηνοθεσία: Έλενα Τιμπλαλέξη

Παίζει η Μαρία Κεχαγιόγλου

Διάρκεια: 50΄

Ηχητικός και φωτιστικός σχεδιασμός, video art: Δημήτρης Καρνάβας

Εικαστική σύλληψη: Κατερίνα Σωτηρίου       

 

EDIT

Ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος του καιρού μας. Έχει αφεθεί πολύ και έχει προχωρήσει έως τα 33 του χρόνια, χωρίς να διερωτηθεί ή να αμφισβητήσει. Δίχως να σκεφτεί αν πραγματικά οι επιλογές του τoν ευχαριστούν ή –ακόμα- αν είναι πραγματικά επιλογές του.

Κάποιο απρόσμενο βράδυ, στο τέλος μιας άσχημης αλλά συνηθισμένης μέρας, κάτι τον προβληματίζει στη συμπεριφορά του. Μια σκέψη τον ανησυχεί, τον αμφισβητεί και τον θέτει τελικά σε τροχιά αναζήτησης.

 

Συντελεστές:

Δάφνη Γιαννουλάτου: σύλληψη / σκηνοθεσία

Τέτα Αποστολάκη: οργάνωση παραγωγής

Έρση Γιαννουλάτου: video design/ γραφιστικά

Κωσταντίνος Παπαδόπουλος: ηχητικά περιβάλλοντα

Γιώργος Τσούρμας: ερμηνεία

Μίρκα Στρατικοπούλου: συγγραφή πρωτότυπου κειμένου

The Filmians: video